Régiség / antikvitás

Mire gondolunk, mit jelent maga a szó?

Az antik szó jelentése:

Az antique francia szó amely viszont a latin antiquus vagy anticus szóból ered. Jelentése: régi, a régmúltban keletkezett, öreg, tiszteletre méltó.

Az ókori görög vagy római társadalmi renddel, művészettel, kultúrával kapcsolatos, onnan vagy abból származó, rá vonatkozó.

Az antik művészet újbóli felfedezése a reneszánsz idején történt. Az antik építészet stílusjegyei különösen a 19. századi klasszicista stílusú épületekben ismerhetőek fel.
Régi stílusú (műtárgy, műalkotás), ami nem jellemző a modern korra. Régebbi korban, annak művészeti stílusában készült, ódon.

Antik bútorok, csillárok

•    Két antik bútordarab soha nem lehet teljesen egyforma;
•    Az antik bútornak stílus tisztának kell lennie, vagyis jellegzetes képviselőjének kell, hogy legyen a korának;
•    Az antik bútor igazi történelmi, és szentimentális értékkel bíró berendezési tárgy, amely rejtett történettel rendelkezik;
•    Az antik bútor nemcsak egy újabb bútordarab, hanem egy műalkotás is, így kettős értéket képvisel

Milyen esztétikai díszítőelemekkel találkozhatunk egy antik bútoron?

  • Az antik bútorokra általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fényesre csiszolt felülettel rendelkezik;
  • A ma divatos modern bútorokkal ellentétben viszonylag hosszú, sok esetben faragott lábakon állnak;
  • Öntött, metszett, festett, vagy ólomüvegek is díszíthetik;
  • Részletgazdag fafaragások lelhetőek fel rajtuk különböző mértékben;
  • Rézveretekkel, és kovácsoltvas vasalatokkal láthatják el őket;
  • Intarzia betétek, és arany intarzia berakások ékesíthetik őket;

Festmény

Van egy szép festménye, képkerete?

Mutassa meg nekünk!

Mi befolyásolja az antik festmények értékét?

  • Az alkotói korszak
  • A festmény témája
  • A keret és a festmény állapota

Porcelán, kerámia

Készpénzben vásárolunk elsősorban hazai porcelánokat, komplett ét és teás készleteket,  süteményes tálakat,vázákat dísztárgyakat!

A leghíresebb gyárak, manufaktúrák porcelánjait keressük, mint Herendi, Zsolnay, Hollóházi.

A porcelánt Kína Honan tartományában találták fel a Tang-dinasztia idején, majd a technika igazán népszerűvé a 14. századtól a Császári Porcelánkészítő Manufaktúrában vált. A kínai udvar számára készített pikkelyszerű, narancshéj-hatást nyújtó mázas darabok a 15. században jelentek meg. Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, ahol azok hamarosan rendkívül népszerűek lettek.

Magyarországon a porcelán gyártása viszonylag későn, csak a 19. században indult meg. Az első porcelángyárat 1827-ben alapította Bretzenheim Ferdinánd regéci birtokán, Telkibányán. Az első termékek a schlaggenwaldi-elbogeni hatást tükrözték. Negyvenkétféle edényt gyártanak a helybeli kaolinból. A formák között megtaláljuk a magyar népi alakokat is, például a kulacsot. A máz eleinte zöldesfehér volt, ezt később fehérre változtatták. A porcelánt eleinte hidegen festették.

A legjelentősebb magyar porcelángyár a herendi, amit 1826-ban alapított Stingl Vince. A herendi gyár kedvelt készítményei általában barokk és empire formavilágúak.

A világhírű pécsi Zsolnay-gyár 1926-ban tért át a használati porcelán tömeggyártására. A gyár jele – többek között – a zöld öttorony, alatta kurzív blokkbetűs “Zsolnay Pécs” felirat, majd pajzsban három kispajzs “Zsolnay Pécs” és “Made in Hungary” felirattal.

Hagyaték

Vállaljuk ingyen kiszállással, akár teljes hagyaték felvásárlását is!

Segíthetünk? Lépjen kapcsolatba velünk!

Hívás
Útvonal